(Natural News) Το γλουταμινικό μονονάτριο, ή εν συντομία MSG, είναι γνωστό ως βασικό συστατικό σε προσυσκευασμένα τρόφιμα. Οι κονσερβοποιημένες σούπες, για παράδειγμα, είναι συχνά φορτωμένες με MSG και άλλα τεχνητά συστατικά. Είναι γνωστό ότι κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται σαφώς αρνητικά από αυτό - οι ημικρανίες και οι ζαλάδες είναι συχνές μετά την κατανάλωση, αλλά εξακολουθεί να καταναλώνεται ευρέως. Εξάλλου, είναι "γενικά θεωρούμενο ως ασφαλές" ή GRAS.
Η ετικέτα GRAS τείνει να μας δίνει μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας, ενώ στην πραγματικότητα σημαίνει απλώς ότι το συγκεκριμένο πρόσθετο τροφίμων ήταν σε χρήση όταν τέθηκε σε εφαρμογή η τροποποίηση του 1958 για τα πρόσθετα τροφίμων. Το MSG, και πολλά άλλα πρόσθετα, "κατοχυρώθηκαν" και στη συνέχεια γλίτωσαν από τη διαδικασία έγκρισης από τον FDA. Όμως, ο όρος εξακολουθεί να προκαλεί ένα αίσθημα ασφάλειας και κάνει το φαγητό να έχει ωραία γεύση - οπότε τι μπορεί να πάει στραβά, σωστά; (Σχετικά: Μάθετε περισσότερα για τον FDA στο FDA.news)
Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παρέμειναν επιφυλακτικοί και συνέχισαν να αμφισβητούν την ασφάλεια του συστατικού. Ενώ η διαμάχη για το MSG απέχει πολύ από το να τελειώσει, δεν λείπουν οι έρευνες που υποδηλώνουν ότι η ένωση δεν είναι τόσο αβλαβής όσο παρουσιάζεται.
Πράγματι, οι έρευνες που υποδεικνύουν τη δυνητικά επιβλαβή φύση του MSG χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960. Έρευνα που δημοσιεύθηκε από το Science τον Μάιο του 1969 διαπίστωσε ότι νεαρά ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με την ουσία ήταν επιρρεπή στην ανάπτυξη εγκεφαλικών βλαβών, παχυσαρκίας και άλλων ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένης της καχεκτικής ανάπτυξης των οστών και της στείρωσης στα θηλυκά. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης παθολογικές αλλαγές σε όργανα που σχετίζονται με το ενδοκρινικό σύστημα.
Μεταγενέστερες μελέτες έδειξαν παρόμοια ευρήματα. Μια μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Experimental Neurology διαπίστωσε ότι η ηλικία στην οποία έγινε η έκθεση στο MSG είχε σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική επίδραση της ουσίας. Στα ποντίκια της ομάδας 1, τα οποία εκτέθηκαν σε MSG μεταξύ της ηλικίας 1 και 5 ημερών, παρουσιάστηκαν πολύ σοβαρές υποθαλαμικές αλλοιώσεις. Τα ποντίκια της ομάδας 2, τα οποία εκτέθηκαν μεταξύ 6 και 11 ημερών, παρουσίασαν λιγότερο σοβαρές υποθαλαμικές αλλοιώσεις. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι το 92% των ποντικιών της ομάδας 1 ήταν φανερά παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 15 εβδομάδων. Περίπου το 22 τοις εκατό των ποντικιών της ομάδας 2 έγιναν παχύσαρκα. Συγκριτικά, μόνο το 3 τοις εκατό των ποντικιών σε μια ομάδα ελέγχου - όπου δεν υπήρχε έκθεση σε MSG - ήταν παχύσαρκα στην ίδια ηλικία. Η ερευνητική ομάδα υπέθεσε ότι οι σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες σχετίζονταν με την εμφάνιση της παχυσαρκίας.
Επειδή το γλουταμικό παίζει σημαντικό ρόλο στον υποθάλαμο, δεν αποτελεί απαραίτητα έκπληξη το γεγονός ότι το γλουταμικό μονονάτριο είναι επιρρεπές στο να προκαλεί ανωμαλίες σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου - αλλά παρόλα αυτά είναι πολύ ανησυχητικό.
Μια μελέτη του 2009, που δημοσιεύθηκε από το International Journal of Clinical and Experimental Medicine διαπίστωσε ότι το MSG προκαλεί στην πραγματικότητα διόγκωση και θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι ώριμοι νευρώνες ήταν πιο ευαίσθητοι στις τοξικές επιδράσεις του MSG, ενώ τα νεότερα κύτταρα ήταν πολύ πιο ανθεκτικά. Η ομάδα θεωρεί ότι αυτό το εύρημα μπορεί να εξηγήσει γιατί τα παιδιά φαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από την ουσία σε σύγκριση με τους ενήλικες. Στα πειράματά τους, η ομάδα διαπίστωσε ότι ο τραυματισμός ήταν συγκεκριμένος για τα νευρωνικά κύτταρα και ότι τα γλοιακά κύτταρα φάνηκε να παραμένουν ανεπηρέαστα από το MSG. Διαπίστωσαν επίσης ότι το βράσιμο της MSG δεν μείωσε τις τοξικές της επιδράσεις στους ώριμους νευρώνες. Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βιταμίνη C μπορεί να είναι χρήσιμη για τον μετριασμό των βλαβερών επιδράσεων που έχει το MSG στον εγκέφαλο.
Μεταγενέστερες έρευνες υπέδειξαν ότι τα ποντίκια που γίνονται παχύσαρκα μέσω της κατανάλωσης MSG είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη διαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη. Σε μια βραζιλιάνικη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη γλυκόζης ήταν 4 φορές πιο αργή στα MSG-παχύσαρκα ποντίκια σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.
Και όσον αφορά την επίδρασή του στους ανθρώπους; Λοιπόν, μια μελέτη του 2008 σχετικά με τις επιπτώσεις του MSG στους ανθρώπους διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση MSG συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρβαρου ή παχύσαρκου, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες όπως το επίπεδο δραστηριότητας και η πρόσληψη θερμίδων.
Με απλά λόγια, δεν λείπουν οι λόγοι για να είστε επιφυλακτικοί με το MSG στο φαγητό σας.
Πηγές:
FoodRenegade.com
https://naturalnews.com/2017-01-23-msg-in-food-poses-serious-health-risks-brain-damage.html