ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

Το 2006 η Καλιφόρνια επικέντρωσε τις προσπάθειες της στο πώς να παρακινήσει τους Πολίτες να χρησιμοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια – με επιδοτήσεις στους ιδιοκτήτες κατοικιών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις σκεπές, ύψους 3,3 δις $, χωρίς όμως να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απόρριψη τους. Ως εκ τούτου, με δεδομένο το ότι σήμερα έχει τελειώσει ο χρόνος ζωής πολλών εξ αυτών, εκκαθαρίζονται σε χώρους υγειονομικής ταφής – με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα και τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικά βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το σελήνιο και το κάδμιο. Στην ουσία, μόνο ένα στα δέκα πάνελ ανακυκλώνεται πραγματικά – ενώ σωστά λέγεται πως «η βιομηχανία υποτίθεται ότι είναι πράσινη, αλλά στην πραγματικότητα όλα έχουν να κάνουν με χρήματα»

Άποψη

Στην απάτη των ανεμογεννητριών και στα τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούν έχουμε ήδη αναφερθεί, με παράδειγμα τη Γερμανία και την Καλιφόρνια  (ανάλυση) – σημειώνοντας επί πλέον πως χρειάζονται πολλούς τόνους τσιμέντου για τις βάσεις τους, ενώ οι μπαταρίες που τοποθετούνται δίπλα τους έχουν το τεράστιο μέγεθος ενός container. Η ανακύκλωση τους, όπως επίσης των μπαταριών, δεν απασχολεί δυστυχώς όσο θα έπρεπε – ενώ μπορεί μεν ο αέρας να είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά όχι οι ίδιες, με την τσιμεντένια κατασκευή και τις μπαταρίες τους.

Στο θέμα των φωτοβολταϊκών τώρα που ασφαλώς είναι έγκλημα η τοποθέτηση τους στην εύφορη αγροτική ελληνική γη, υπάρχει επίσης το παράδειγμα της Καλιφόρνια – από ένα αμερικανικό κείμενο, σύμφωνα με το οποίο υπήρξε πρωτοπόρος στην προώθηση της ηλιακής ενέργειας στις στέγες, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη ηλιακή αγορά στις ΗΠΑ (πηγή). Είκοσι χρόνια όμως αργότερα, πληρώνεται ο λογαριασμός των 1,3 εκ. φωτοβολταϊκών που έχουν τοποθετηθεί στις στέγες (πηγή) – ενώ είναι πανάκριβος.

Ειδικότερα, το 2006 η Πολιτεία επικέντρωσε τις προσπάθειες της στο πώς να παρακινήσει τους Πολίτες να χρησιμοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια – με επιδοτήσεις στους ιδιοκτήτες κατοικιών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις σκεπές, ύψους 3,3 δις $, χωρίς όμως να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την απόρριψη τους. Ως εκ τούτου, με δεδομένο το ότι σήμερα έχει τελειώσει ο χρόνος ζωής πολλών εξ αυτών, εκκαθαρίζονται σε χώρους υγειονομικής ταφής – με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα και τον υδροφόρο ορίζοντα με τοξικά βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, το σελήνιο και το κάδμιο.

Στην ουσία, μόνο ένα στα δέκα πάνελ ανακυκλώνεται πραγματικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού ΑΠΕ για παροπλισμένα υλικά από πάνελ, καθώς επίσης άλλων ειδικών – ενώ σωστά λέγεται πως «η βιομηχανία υποτίθεται ότι είναι πράσινη, αλλά στην πραγματικότητα όλα έχουν να κάνουν με χρήματα». Σε κάθε περίπτωση, με επί πλέον μέτρα όπως η υποχρέωση να αγοράζουν οι εταιρίες κοινής ωφελείας ένα μέρος της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ΑΠΕ, η ηλιακή ενέργεια συμμετέχει στο ενεργειακό μείγμα της Καλιφόρνια με 15% (πηγή).

Συνεχίζοντας, παρά το ότι η Πολιτεία επιτάχυνε το πρόγραμμα της για ΑΠΕ, εστιάζοντας στις εκπτώσεις, ενώ πρόσφατα στον προτεινόμενο φόρο ηλιακής ενέργειας, το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων δεν αντιμετωπίσθηκε ποτέ – όπως επίσης στην Ελλάδα όπου, παρά τα παραδείγματα άλλων χωρών, δεν διενεργείται καμία συζήτηση. Ως εκ τούτου σήμερα τόσο οι ρυθμιστικές αρχές, όσο και οι κατασκευαστές πάνελ, συνειδητοποίησαν πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα – πόσο μάλλον το πολύ μεγαλύτερο που θα ακολουθήσει.

Με απλά λόγια, σύμφωνα με άρθρο στο Harvard Business Review, η βιομηχανία της Πολιτείας είναι εντελώς απροετοίμαστη για τον καταιγισμό των απορριμμάτων που θα ακολουθήσει – ενώ δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα της Καλιφόρνια, αλλά ολόκληρων των ΗΠΑ, όπου κάθε 60 δευτερόλεπτα το 2021 εγκαθίστατο ένα νέο ηλιακό έργο, με την ηλιακή βιομηχανία να αναμένεται να τετραπλασιασθεί έως το 2030 (πηγή).

Μπορεί βέβαια το 80% ενός τυπικού φωτοβολταϊκού πάνελ να είναι κατασκευασμένο από ανακυκλώσιμα υλικά (πηγή), αλλά η αποσυναρμολόγηση τους και η ανάκτηση του γυαλιού, του ασημιού, καθώς επίσης του πυριτίου, είναι εξαιρετικά δύσκολη – ενώ απαιτείται εξαιρετικά εξειδικευμένος εξοπλισμός και εργαζόμενοι, για να διαχωρισθεί το πλαίσιο αλουμινίου και το κουτί διακλάδωσης από το πάνελ, χωρίς να θρυμματισθεί το γυαλί.

Όσον αφορά την ανάκτηση του πυριτίου, απαιτούνται εξειδικευμένοι φούρνοι για τη θέρμανση των πάνελ (πηγή) – ενώ στις περισσότερες Πολιτείες τα πάνελ ταξινομούνται ως επικίνδυνα υλικά που προϋποθέτουν περιορισμούς στη συσκευασία, στη μεταφορά και στην αποθήκευση. Σε κάθε περίπτωση, από κάθε πάνελ μπορούν να ανακτηθούν υλικά κόστους μόνο μεταξύ 2 $ και 4 $ – ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόστους επεξεργασίας, συνδέεται με την εργασία.

Περαιτέρω, η ανακύκλωση ενός πάνελ κοστίζει 20-30$, έναντι 1-2$ για την αποστολή του σε χωματερή – οπότε είναι λογικό το ότι, τα περισσότερα οδηγούνται στις χωματερές, εις βάρος του περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, για να καταστεί οικονομικά βιώσιμη η ανακύκλωση των ηλιακών πάνελ για τις επιχειρήσεις απορριμμάτων που επωμίζονται μεγάλο μέρος του κόστους της ανακύκλωσης, σχεδιάζονται ξανά κρατικές επιδοτήσεις – ενώ στην ΕΕ θεσπίσθηκε πρόσφατα η «Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού», η οποία θέτει την ευθύνη στους παραγωγούς για την υποστήριξη των προϊόντων τους, μέσω της υπεύθυνης απόρριψης στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Με απλά λόγια, η ΕΕ απαιτεί πλέον από όλους τους παραγωγούς που κατασκευάζουν πάνελ για χώρες της ΕΕ, να χρηματοδοτούν τη συλλογή και την ανακύκλωση στο τέλος του κύκλου ζωής τους – ενώ ένας ανάλογος νόμος θα υιοθετηθεί από τις ΗΠΑ το 2025. Εν προκειμένω, το κόστος ανακύκλωσης ενσωματώνεται στο κόστος του προϊόντος – με την έννοια πως οι επιχειρήσεις θα ευθύνονται για το κόστος ανακύκλωσης στο τέλος του κύκλου ζωής των πάνελ (πηγή).

Μέχρι στιγμής όμως είναι ακόμη στη θεωρία – αφού θα απαιτηθούν ανάλογες επενδύσεις από τους παραγωγούς για τα νέα πάνελ που θα πουλούν, μετά από 20-25 χρόνια. Πώς θα τις υπολογίσουν στις τιμές τους; Θα είναι συμφέρουσες για τους καταναλωτές ή θα πρέπει να επιδοτηθούν ξανά από τα κράτη; Για τα ήδη υφιστάμενα πάντως, δεν μπορεί να επιβληθεί κάτι τέτοιο – οπότε πιθανότατα θα καταλήξουν σε χωματερές, μολύνοντας το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ


ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ
ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΗ.
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΘΕΙΤΕ...
Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡ. ΠΡΩΤ. 6199/4-9-2015 ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Η ΑΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ.


ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ, Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ!
ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ!

(ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ

ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ


7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.


7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.


7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.


7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.


7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.


7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.


7.6. Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.


7.7. Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χρειάζεται χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να 

εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.


7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.


7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.


Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης Τέχνης του Λόγου.


21.0 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

21.1. Το γήινο περιβάλλον λειτουργεί κάτω από συνθήκες νομοτέλειας οι οποίες αποδίδουν στα ανθρώπινα όντα έναν τεράστιο σεβασμό που δίνει τη δυνατότητα στο ανθρώπινο γένος να διαβιώνει στις πιο άριστες συνθήκες. Ότι είναι χρήσιμο στον άνθρωπο παρέχεται σε πλήρη αφθονία. Το νερό, το οξυγόνο, οι καρποί της γης μας, τα πολύτιμα στοιχεία που βρίσκονται μέσα στην γη μας, η κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια, η κάλυψη της αισθητικής προσφέρονται αφειδώς από το περιβάλλον μας.


21.2. Είναι αυτονόητο εφόσον το αντιλαμβανόμαστε να τρέφουμε και να εκδηλώνουμε με πλήρη αμοιβαιότητα τον σεβασμό μας προς το περιβάλλον μας. Ο απόλυτος σεβασμός προς το περιβάλλον μας αρχίζει με την επαφή που χρειάζεται ο άνθρωπος να έχει με αυτό. Οι περιγραφές της γραμματείας μας είναι ότι οι άνθρωποι ήταν στο παρελθόν σε μεγάλη επαφή μαζί του σεβόμενοι τα θεία δώρα. Όταν διάβαιναν ποταμό έπρεπε πρώτα να καθαριστούν και το διάβαιναν πάντα καθαροί. 


21.3. Τα μνημεία που μας άφησαν είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον της φύσης. Όπως οι μυκηναϊκοί τάφοι, οι πυραμίδες, οι ναοί και οι κατοικίες.


21.4. Η Ελλήνων Πολιτεία θα αποδίδει το σεβασμό της προς το περιβάλλον με την αρμόζουσα επαφή του ανθρώπου με αυτό. Στις σύγχρονες συνθήκες ότι κατασκευάζεται και δημιουργείται θα γίνεται με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.


21.5. Οι οικισμοί θα είναι προσαρμοσμένοι και με σεβασμό στο περιβάλλον με όλα τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής.


21.6. Απώτερος σκοπός είναι η σταδιακή αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων και η ενδυνάμωση της περιφέρειας καταργώντας σχεδόν την διαβίωση του ανθρώπου σε μεγαλουπόλεις με φυλακές ψυχών και σωμάτων.


21.7. Ο άνθρωπος θα ξαναμάθει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, τι υπάρχει γύρω του, τι συμβαίνει γύρω του, τα συμπαντικά δρώμενα και θα συμμετέχει σε αυτά σαν αναπόσπαστο τμήμα τους.


21.8. Η ενέργεια έχει δοθεί στους ανθρώπους ως θείο δώρο και θα πρέπει να ενσωματώνεται στη δομή της πολιτειακής δράσης με αποδοτικούς πρωτοποριακούς τρόπους.


21.9. Η ενέργεια θα παύσει να είναι στοιχείο εκμετάλλευσης και πλουτισμού των επικυρίαρχων και θα παρασχεθούν από την Ελλήνων Πολιτεία προς τους πολίτες ενέργειες απόλυτα συμβατές με το περιβάλλον σε τιμές που να αντιπροσωπεύουν μόνο το κόστος των εγκαταστάσεων διανομής.


21.10. Όπως επίσης και το νερό ως θείο δώρο θα διανέμεται στους πολίτες μόνο με το κόστος διαχείρισης και μεταφοράς του (συντήρηση δικτύου διανομής).


21.11. Σε αυτό το περιβάλλον ο άνθρωπος θα τρέφεται μόνο με τους αυθεντικούς καρπούς της γης που έχουν δοθεί γι' αυτόν και όχι μεταλλαγμένα, τροποποιημένα, κακοποιημένα με χημικές διαδικασίες τρόφιμα και παράγωγα τροφίμων.


21.12. Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει την απόλυτη ταύτιση του ανθρώπου με το περιβάλλον.


11.0 ΝΕΡΟ

11.1. Το νερό εδόθη με αφθονία στον άνθρωπο από τους Δημιουργούς του πλανήτη. Ο άνθρωπος πρέπει να σέβεται αυτό το θείο δώρο, πρέπει να σέβεται απόλυτα τα ποτάμια, τις λίμνες, τις πηγές, τα ρυάκια, τις θάλασσες να μην τα μολύνει και να ενεργεί όπως φροντίζει να μην μολύνεται ο εαυτός του.


11.2. Όπου απαιτούνται διεργασίες παραγωγικές με νερό θα τοποθετούνται για την απόλυτη καθαριότητα του νερού οι πιο τεχνολογικά άρτιοι βιολογικοί καθαρισμοί.


11.3. Καθαρισμός όλων των υδάτων θα γίνουν από την Πολιτεία μας από συχνότητες αποστατικές που με αυτές τώρα δηλητηριάζουν το νερό.


11.4. Το νερό θα πάρει πάλι τη μορφή, την κρυστάλλωση, τις θείες ιδιότητες, τις ενέργειες και τα ιχνοστοιχεία που νομοτελειακά μεταφέρει γιατί έτσι μόνο προορίζεται για τον άνθρωπο.


11.5. Το νερό είναι θείο δώρο. Δεν το παράγει κανένας. Έτσι δεν θα μπορεί ποτέ να πωλείται. Το κόστος κατανάλωσης, η οποία πρέπει να γίνεται πάντα με σεβασμό, είναι το κόστος της κατασκευής και συντήρησης του δικτύου διανομής.


11.6. Το νερό μπορεί να πωλείται μόνο ως συνιστώσα τελικού επεξεργασμένου προϊόντος.


11.7. Θα γίνει ειδική επεξεργασία του θαλάσσιου νερού ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν αρκετά νησιά και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδος.


11.8. Θα διορθωθεί το δίκτυο μεταφοράς νερού σε όλες τις αγροτικές, παραμεθόριες περιοχές, αστικά κέντρα κτλ ούτως ώστε να υπάρχει ισορροπημένη κάλυψη και συνεχής παροχή νερού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Η "ΠΡΑΣΙΝΗ" ΚΟΜΠΙΝΑ

Ο ΜΥΘΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: Η ‘’ΠΡΑΣΙΝΗ’’ ΚΟΜΠΙΝΑ (ΜΕΡΟΣ Δ)

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ

SACRED ELLANIA TEXTS