Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, ότι στον 21ο αιώνα προωθείται η εντομοφαγία στον λεγόμενο "πολιτισμένο κόσμο", αυτή είναι η πραγματικότητα.
Όσο κι αν φαίνεται σαν κακοφτιαγμένο σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, πρέπει να αναγνωρίσουμε την αλήθεια, για το πού μας οδηγούν οι επικυρίαρχοι ...
"Επιστήμονες και ειδικοί" διεθνώς έχουν επιστρατευτεί τα τελευταία χρόνια για να αποδείξουν, ότι η κατανάλωση εντόμων είναι ωφέλιμη και ασφαλής για τον άνθρωπο.
Ο ανθρώπινος νους από την άλλη, μη θέλοντας να πιστέψει ότι η καινούργια αυτή, εντελώς ασύμβατη με την φυσιολογία του τάση έρχεται να του επιβληθεί, σκέφτεται ότι πιθανότατα να αφορά μια ιδιοτροπία μιας μικρής μειοψηφίας εκκεντρικών ανθρώπων.
Ωστόσο η προώθηση της βρώσης εντόμων έρχεται πολύ οργανωμένα, με στημένα επιχειρήματα που περιλαμβάνουν
τον όρο "ΑΝΑΓΚΗ" ...
Έτσι προβάλλεται συχνά, η ΑΝΑΓΚΗ της εντομοφαγίας λόγω της έλλειψης επάρκειας ζωικών πρωτεϊνών για την διατροφή ενός πλανήτη που έχει υπερπληθυσμό, με σκοπό την εξάλειψη της πείνας ...
Η ΑΝΑΓΚΗ της εντομοφαγίας προβάλλεται ως λύση για την προστασία του περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή, μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα (η κτηνοτροφία θεωρείται μια δραστηριότητα με μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα από την παγκόσμια ελίτ).
Ακόμη ακούγεται και ως μελλοντική ΑΝΑΓΚΗ εξαιτίας μιας ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης που θα προκύψει ως συνέπεια του Ρωσο - ουκρανικού πολέμου...
Προφανώς όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι Έλληνες σε αντίθεση με άλλους λαούς, δεν έχουμε συμπεριλάβει ποτέ μέχρι σήμερα τα έντομα στην διατροφή μας. Στην μεσογειακή διατροφή που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, η οποία αποδεδειγμένα βάσει ερευνών προσφέρει υγεία και μακροζωϊα, επουδενί δεν περιλαμβάνονται τα έντομα.
Αντιθέτως ο Έλληνας γνωρίζει, ότι τα έντομα μολύνουν την τροφή του. Χαρακτηριστική είναι η αντίδρασή μας όταν πέσει ένα έντομο στο πιάτο μας, οπότε δεν αγγίζουμε καν το μολυσμένο φαγητό.
Ποιος όμως θέλει να αλλάξει τις συνήθειές μας, επιβάλλοντάς μας κάτι τόσο ξένο και αποκρουστικό προς εμάς ;
Όσο κι αν ακούγεται τρελό ...
Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση με τους ηγέτες της, οι οποίοι προωθούν και προετοιμάζουν εδώ και χρόνια τις Ατζέντες '21 - '30.
Ακολουθούν δύο Εκτελεστικές Αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν δύο ακόμη έντομα ως κατάλληλα προς βρώση για τον άνθρωπο, μέσα στον Ιανουάριο του 2023..
Μάλιστα οι κανονισμοί είναι δεσμευτικοί ως προς όλα τα μέρη τους και ισχύουν άμεσα σε κάθε κράτος μέλος !
1η ΑΠΟΦΑΣΗ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2023/5 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
της 3ης Ιανουαρίου 2023
για την έγκριση της διάθεσης μερικώς απολιπωμένης σκόνης από Acheta domesticus (οικοδίαιτο γρύλλο) στην αγορά ως νέου τροφίμου και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2017/2470
Οι ειδικοί της "Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων" διατύπωσαν την "επιστημονική γνώμη" ...... ότι η μερικώς απολιπωμένη σκόνη που λαμβάνεται από Acheta domesticus (οικοδίαιτο γρύλλο), όταν χρησιμοποιείται σε πολύσπορα ψωμιά και ψωμάκια, αλμυρά μπισκότα (κράκερ) και κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, ξηρά προμείγματα για ψημένα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, μπισκότα, προϊόντα με βάση αποξηραμένα παραγεμισμένα και μη παραγεμισμένα ζυμαρικά, σάλτσες, μεταποιημένα προϊόντα πατάτας, πιάτα με βάση ψυχανθή και λαχανικά, πίτσα, προϊόντα με βάση ζυμαρικά, σκόνη ορού γάλακτος, ανάλογα κρέατος, σούπες και σούπες σε συμπυκνωμένη μορφή ή σκόνη, σνακ με βάση το αλεύρι καλαμποκιού, ποτά παρόμοια με την μπίρα, είδη ζαχαροπλαστικής από σοκολάτα, καρποί με κέλυφος και ελαιούχοι σπόροι, σνακ εκτός από πατατάκια, και παρασκευάσματα κρέατος, που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό, πληροί τις προϋποθέσεις για τη διάθεσή της στην αγορά σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2015/2283.
Ωστόσο παρά τις αναφορές που συνδέουν την κατανάλωση του εντόμου με σοβαρές αλλεργίες η έγκριση δόθηκε και η περαιτέρω έρευνα όπως φαίνεται θα γίνει αφού ξεκινήσει η κυκλοφορία του στην αγορά, με τον ρόλο του "πειραματόζωου", να τον εκτελούν για ακόμη μια φορά οι καταναλωτές, διότι όπως αναφέρει και το κείμενο της Ε.Ε. ...
Με βάση τα περιορισμένα δημοσιευμένα στοιχεία σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες που σχετίζονται με έντομα εν γένει, τα οποία υποδεικνύουν μια αμφίβολη σύνδεση της κατανάλωσης Acheta domesticus με μια σειρά αναφυλακτικών επεισοδίων, και με βάση στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Acheta domesticus περιέχει ορισμένες δυνητικά αλλεργιογόνες πρωτεΐνες, η Αρχή στη γνώμη της κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αυτού του νέου τροφίμου μπορεί να προκαλέσει ευαισθητοποίηση στις πρωτεΐνες του Acheta domesticus. Η Αρχή συνέστησε τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας σχετικά με την αλλεργιογονικότητα του Acheta domesticus. |