ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Άγνωστες ίσως ιστορικές στιγμές του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου

  

Απεβίωσε στις 06.45 το πρωί της 07ης Νοεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ σε ηλικία 81 ετών ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Ο πολυσυζητημένος θρησκευτικός ηγέτης ενθρονίστηκε Αρχιεπίσκοπος στις 12 Νοεμβρίου 2006 θέτοντας ως βασικό στόχο την καλύτερη λειτουργία της Εκκλησίας της Κύπρου. Κατά την διάρκεια της θητείας του εκσυγχρονίστηκε ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου, ίδρυσε την Θεολογική Σχολή της Εκκλησίας της Κύπρου και κατάφερε η Εκκλησία της Κύπρου να γίνει Αυτοκέφαλη, δηλ. να συγκαλεί Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο χωρίς την συμμετοχή άλλων Εκκλησιών.

Πολλές οι τιμές εν ζωή καθώς το 2008 έγινε επίτιμος δημότης Ηλείας λόγω της προσφοράς του στην ανοικοδόμηση των καμένων εκκλησιών μετά τις φωτιές του 2007, το 2017 του απονεμήθηκε μετάλλιο και έγινε επίτιμος δημότης του Δήμου Κέρκυρας ενώ του δόθηκε και η Ανώτατη Τιμητική Διάκριση του Πατριαρχείου Μόσχας.

Δίκαιο όμως θα ήταν να αναφερθούμε και σε δύο γεγονότα που λίγοι γνωρίζουν καθώς τα Μ.Μ.Ε. φρόντισαν να μην αναπαραχθεί η πληροφορία.

Στις 08/12/2011 ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ μαζί με τον Αρχιραββίνο Yona Metzger υπέγραψαν μια Διακήρυξη στη Λευκωσία μέσω της οποίας επισημοποίησαν την διμερή δέσμευση για την ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου – Ισραήλ και επιβεβαίωσαν ότι η συνολική ευθύνη ενοχής των Εβραίων για την θεοκτονία του Ιησού είναι ένα αβάσιμο δόγμα.

Αν και η παραπάνω ενέργεια περιλαμβάνει μία θρησκευτική θέση ίσως ιστορικής σημασίας για την παγκόσμια κοινότητα, δεν είμαστε ειδικοί για να γνωρίζουμε αν αυτό θα οδηγήσει στο να αλλάξουν τα όσα διδάσκονταν επί είκοσι αιώνες. Ως πολίτες όμως θα έπρεπε να γνωρίζουμε άλλη μία ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου που ενώ θα μπορούσε να διασώσει την Κυπριακή κοινωνία εκ της θεσμικής του θέσεως προτίμησε να αδιαφορήσει και να υποστούν οι Κύπριοι πολίτες κούρεμα τραπεζικών καταθέσεων, μνημόνιο, κόκκινα δάνεια και διαρκή οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Και φυσικά αναφέρομαι στην Προσφορά Εξαγοράς Εξωτερικού Χρέους της Κύπρου από τον Αρτέμη Σώρρα και το επιτελείο του, το Φθινόπωρο του 2012 επί Προεδρίας Δημήτριου Χριστόφια που μόνο αληθινή είναι καθώς στάλθηκε απάντηση αμέσως από το Προεδρικό Μέγαρο.


Η πρόταση που κατατέθηκε για την Κύπρο στο όνομα της Κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας αφορούσε την χορήγηση ποσού δανείου $ 48.926.500.000 με επιτόκιο 0% και αποπληρωμή από 50-100 χρόνια (όσα θα συμφωνούσαν) με σκοπό την αποπληρωμή του υφιστάμενου δημόσιου χρέους , την χρηματοδότηση των νέων αναγκών, την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και την υποστήριξη των προσφύγων.


Η πρόταση αυτή μαζί με 5 ξεχωριστές συμπληρωματικές προτάσεις σε μετρητά αλλά και μία πρόταση διάσωσης από το έθνος των Μάορι της Ν.Ζηλανδίας κατατέθηκαν στο τραπέζι πριν και μετά το κούρεμα των καταθέσεων των Κύπριων πολιτών στις 15/03/2013.


Γνωστοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά πρόσωπα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κανείς δεν έκανε κάτι εκ της θέσεως του ενώ ελάχιστοι που τόλμησαν να κάνουν αναφορά στα Μ.Μ.Ε  αποσιωποιήθηκαν ή γελιοποιήθηκαν.

Άξιο απορίας είναι γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ και όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της Κυπριακής Δημοκρατίας προτίμησαν λύσεις τύπου κουρέματος και Τρόικας και όχι συμφωνίες που είχαν καλύτερους όρους; Ένα επτασφράγιστο μυστικό που κάποιοι θα το πάρουν στον τάφο τους ή κάποιοι θα φροντίσουν να βγει σύντομα στο φως…

Σύνταξη - Επιμέλεια: Ειρήνη Κοκολογιάννη

πηγή



ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΟΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ