ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Aυξήσεις σε όλα τα τρόφιμα και κόστος ζωής στα ύψη

 

Ηνωμένο Βασίλειο

Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τους απλούς ανθρώπους να φάνε στο Ηνωμένο Βασίλειο, χάρη στη χειρότερη κρίση κόστους ζωής που έχει πλήξει τη χώρα εδώ και μια γενιά.

Ο πληθωρισμός είναι τόσο ανεξέλεγκτος στο Ηνωμένο Βασίλειο που πολλοί Βρετανοί βυθίζονται στα χρέη μόνο και μόνο για να έχουν φαγητό στο τραπέζι και θέρμανση στο σπίτι - για να μην αναφέρουμε το ίδιο το σπίτι.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσίευσε η εταιρεία ερευνών Kantar, οι αριθμοί του πληθωρισμού τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών, με τις ετήσιες τιμές των τροφίμων να αυξάνονται κατά 14,7% μόλις τον περασμένο μήνα.

Αυτό το σχεδόν 15 τοις εκατό άλμα είναι το μεγαλύτερο και ταχύτερο που έχει δει η Kantar από τότε που η εταιρεία ερευνών άρχισε να παρακολουθεί τις τιμές. (Τουλάχιστον το 60 τοις εκατό του μεταποιητικού τομέα της Μεγάλης Βρετανίας κινδυνεύει να κλείσει λόγω της εκτίναξης του κόστους ενέργειας).

Επτά εκατομμύρια οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου "παραιτήθηκαν φέτος από τη θέρμανση, το ντους και τα είδη υγιεινής" λόγω του πληθωρισμού.

Για να εξασφαλίσουν την ίδια ποσότητα τροφίμων για τις οικογένειές τους με πέρυσι, οι Βρετανοί θα πρέπει να πληρώσουν 682 λίρες (περίπου 800 δολάρια) περισσότερο φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Η Kantar ανακάλυψε ότι περισσότερα από ένα στα τέσσερα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου, ή περίπου το 27%, "δυσκολεύεται πλέον οικονομικά" εξαιτίας του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού. Αυτό είναι το διπλάσιο από το ποσοστό που υπέφερε τον περασμένο Νοέμβριο.

Εννέα στους 10 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι η υπ' αριθμόν ένα ανησυχία τους φέτος, με τους λογαριασμούς ενέργειας να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανησυχία τους.

"Έτσι, είναι σαφές πόσο πολύ ο πληθωρισμός των τροφίμων πλήττει το πορτοφόλι των ανθρώπων και προσθέτει στις εγχώριες ανησυχίες τους", δήλωσε η Kantar σχετικά με τα αποτελέσματα.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι οικογένειες του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθούν να νικήσουν τον πληθωρισμό είναι η μετάβαση από τις επώνυμες μάρκες στις γενικές μάρκες ιδιωτικής ετικέτας. Τα επώνυμα τρόφιμα έχουν αυξηθεί σε τιμές κατά 10,3% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ενώ τα γενόσημα έχουν αυξηθεί μόνο κατά 0,4%.

Το Ίδρυμα Joseph Rowntree Foundation διεξήγαγε επίσης μια έρευνα που εντόπισε ένα ακόμη πιο σοκαριστικό στατιστικό στοιχείο. Αυτή τη στιγμή, περίπου επτά εκατομμύρια οικογένειες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εγκαταλείψει εντελώς τη θέρμανση των σπιτιών τους, το ντους και την αγορά ειδών υγιεινής και καθαριότητας, επειδή αυτά τα πράγματα είναι πλέον πολύ ακριβά για να τα αντέξουν οικονομικά.

Αφού πληρώσουν φόρους για τη στέγαση, τη θέρμανση και τα τρόφιμα, το 20 τοις εκατό των Βρετανών εισοδηματιών στο δεύτερο χαμηλότερο εισοδηματικό κλιμάκιο φέρεται να μην έχει μείνει τίποτα για να ξοδέψει, ανέφερε το Bloomberg.

"Είναι πιθανό ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς οι μακροοικονομικοί δείκτες δεν έχουν δείξει πολλά σημάδια επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών, ενώ οι καταναλωτές συνεχίζουν να παλεύουν με τη συνεχιζόμενη κρίση του κόστους ζωής".

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται επίσης στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης, επιπλέον της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ενεργειακής κρίσης. Ο νεότερος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σουνάκ, έχει το δύσκολο έργο να καταστείλει με κάποιο τρόπο τον πληθωρισμό και ταυτόχρονα να αποτρέψει τις κοινωνικές αναταραχές. Καλή τύχη μόλις έρθει ο κρύος, σκοτεινός χειμώνας.

"Το να πεθαίνουν από την πείνα οι Βρετανοί είναι ένα μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να μπορούν οι Αλβανοί και άλλοι παράνομοι του τρίτου κόσμου να ζουν σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων", έγραψε ένας σχολιαστής για το πώς οι "μετανάστες" στο Ηνωμένο Βασίλειο απολαμβάνουν πολυτέλεια, ενώ οι ντόπιοι αναγκάζονται να παγώνουν και να πεθαίνουν από την πείνα.

πηγή

Σχόλιο:

Εάν βγεί το Ηνωμένο Βασίλειο και στη θέση του μπεί μια οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης γενικότερα, εξ' όσων γνωρίζουμε και βιώνουμε όλοι μας, τα ίδια συμβαίνουν παντού. 

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης κατά της ίδιας της ζωής μας και της ύπαρξης μας μέσω διαφόρων τεχνικών που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί το παγκόσμιο καθεστώς.

η Ελλάδα και οι Έλληνες μπορούν να κάνουν την αρχή ανατρέποντας όλη αυτή τη δυναστεία που οδηγεί την ανθρωπότητα στον αφανισμό. Ο δυνατός αντίπαλος που μπορεί να κάτσει στην σκακιέρα αυτή τη χρονική στιγμή είναι οι Έλληνες και μπορούν να ξεκινήσουν την απελευθέρωση ολόκληρου του πλανήτη.

ΜΑΘΕ ΜΕΣΩ ΠΟΙΑΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΟΥΝ ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΘΙΔΡΎΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΑΞΙΑΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ  


Σύνταξη και επιμέλεια: Βελινόη