ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Επισιτιστική κρίση: Αλήθεια ή Εκφοβισμός

 


Τα σενάρια μιας επερχόμενης επισιτιστικής κρίσης όλο και πληθαίνουν. Πολλοί ερευνητές και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, έχοντας ως κύριους λόγους τις πολεμικές συρράξεις, το ενεργειακό και την κλιματική αλλαγή.

Ταινία επιστημονικής φαντασίας θυμίζουν όλα αυτά, αλλά, είναι κάτι που πλέον απασχολεί σχεδόν το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών και όχι μόνο. Σύμφωνα με επίσημη αναφορά του Παγκόσμιου Δικτύου ενάντια στις Επισιτιστικές Κρίσεις (GNAFC) «το 2020 τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής μεταβολής, ώθησαν παγκοσμίως περί τα 15 εκατομμύρια ανθρώπων σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια».

Σαν λύση για την εξάλειψη της «παγκόσμιας πείνας», μέχρι στιγμής έχει βρεθεί η υποτιθέμενη «Πράσινη Επανάσταση». Με την κατασκευή νέων υβριδικών καλλιεργητικών πρακτικών και γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών, με την χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, την ανακάλυψη των συνθετικών λιπασμάτων και την σχεδίαση προηγμένων γεωργικών μηχανημάτων όπου έχουν αυξήσει την γεωργική παραγωγή.


Το παράδοξο είναι πως, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, η λύση δεν είναι η παραγωγή περισσότερων τροφίμων. «Δεν λείπουν τρόφιμα για να τραφούμε. Η παγκόσμια γεωργική παραγωγή επαρκεί για να τραφεί ολόκληρος ο πληθυσμός της γης! Σήμερα πετάμε το 30% της παραγόμενης τροφής (αξίας περίπου $940 δις τον χρόνο!), χρησιμοποιούμε το 80% της παγκόσμιας αγροτικής γης για καλλιέργεια ζωοτροφής (αντί τροφής για ανθρώπους!), ενώ το 62% των σιτηρών της Ευρώπης καλλιεργείται για ζωοτροφή και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση!».

Την ώρα που διακυβεύεται η διατροφική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη και ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας παγκοσμίως έχει φτάσει τα 345 εκατομμύρια, οι περισσότερες εταιρίες κολοσσοί παραγωγής και διακίνησης τροφής κερδοφορούν και δημοσιεύουν προβλέψεις για ακόμη πιο κερδοφόρα επόμενα χρόνια.

Η Cargill ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως δήλωσε ότι τα ετήσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 23% στα 165 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα οικονομικό έτος.
Η Total ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες σε ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα πετρέλαιο ανακοίνωσε καθαρό εισόδημα 5,7 δις για το πρώτο τρίμηνο του 2022, τριπλάσιο από το προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα του πρώτου τριμήνου του 2021.
Η Yara παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων. Τα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου της Yara ήταν 947 εκατομμύρια δολάρια.


Κατά πόσο έχει βοηθήσει αυτή η διαχείριση τους πολίτες στην κρίση που βιώνουμε; Έχουν βγει από την ανασφάλεια του επισιτισμού;
Όλα αυτά τα σχέδια για πράσινα πάρκα γιγάντιων διαστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, παρέχουν στον πολίτη φθηνότερη ενέργεια;

Χρειάζεται να γίνει μία πιό ορθή διαχείριση της κατάστασης. Να παρθούν οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις, που θα βάλουν φρένο στις αυξήσεις των τιμών. Θα τερματίσουν το άδικο και θα αναδιαμορφώσουν όχι μόνο το αποτυχημένο Ευρωπαϊκό μοντέλο αλλά και το Παγκόσμιο, απο έναν μηχανισμό που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και είναι σε θέση να αναπτύσει όλες τις πρωτογενείς παραγωγικές πηγές με απώτερο σκοπό, την παροχή ασφάλειας στον πολίτη με υγιή προϊόντα, σε ένα υγιές περιβάλλον και σε πολύ χαμηλές τιμές ενέργειας.

Το ιδανικό πρόγραμμα καταπολέμησης όχι μόνο του επισιτισμού αλλά και της αποκατάστασης της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος είναι εδώ.


Επιμέλεια Σύνταξη:Τράνακας Απόστολος