Το πράσινο φως έδωσε στις 27/09/2022 το τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατασκευή και λειτουργία του περιβόητου ξενοδοχείου 5 αστέρων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στον Δήμο Γεροσκήπου της επαρχίας Πάφου.
Σύμφωνα με την μελέτη του έργου, η κατασκευή θα ανεγερθεί στο παραλιακό μέτωπο επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος και έχει ως στόχο την παροχή μιας πολυτελούς τουριστικής ανάπτυξης με σκοπό την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου. Το κόστος του έργου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα €100.000.000, με εκτιμώμενη περίοδο εκτέλεσης του τα 2,5 έτη και δυναμική κατασκευής 484 κλινών.
Και ενώ όλα τα Μ.Μ.Ε. δίνουν έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας, αποσιωποιήθηκε το θέμα των ανασκαφών της Ιεροκηπίας που απασχόλησε έντονα την κυπριακή κοινωνία σχετικά με το τεμάχιο 223 που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου.
Όλα ξεκίνησαν στις 27/06/2014 όταν γνωστοποιήθηκε, μέσω της Επίσημης Εφημερίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι σύμφωνα με του περί Αρχαιοτήτων Νόμου το Υπουργικό Συμβούλιο κηρύσει ως αρχαίο μνημείο το εν λόγω τεμάχιο.
Σελ. 1170 από Επίσημο Φύλλο 4792 της Κυβερνήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 27/06/2014
Το 2015 ξεκινάνε συστηματικά οι ανασκαφές κατά τις οποίες ανασύρονται θεμέλια ενός μεγάλου ιερού συγκροτήματος της Ελληνιστικής περιόδου που σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων από τις κατόψεις των κτιρίων, όπως αυτές αποτυπώνονται από την μέχρι σήμερα έρευνα, το Ιερό περιλαμβάνει έναν περίστυλο ναό με περίβολο, ο οποίος καταλαμβάνει τη νοτιοανατολική πλευρά του συγκροτήματος. Στην βορειοανατολική πλευρά του ναού διαμορφώνεται μεγάλο αίθριο και στην βορειοδυτική γωνία του αιθρίου αποκαλύπτεται ένα αποσπασματικό σωζόμενο υδραγωγείο (μακρύς τοίχος με κατάλοιπα λίθινων και πήλινων αγωγών).
Ενώ στις 23/06/2017 έπειτα από ενστάσεις από μέρους της Αρχιεπισκοπής, διαχωρισμούς, γνωματεύσεις από Δημόσιες Υπηρεσίες και πολλά άλλα που ίσως δεν μάθουμε ποτέ, ανακοινώνεται ο αποχαρακτηρισμός του τεμαχίου ως αρχαίο μνημείο στο Επίσημο Φύλλο 5023 (παράρτημα 3ο - Κανονιστικές Διοικητικές Πράξεις) της Κυπριακής Κυβερνήσεως .
Σελ. 1594 από Επίσημο Φύλλο 5023 της Κυβερνήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 23/06/2017
Από τότε πολλές οι αντιδράσεις από τοπικούς θεσμούς και μη, με εύλογες ανησυχίες σχετικά με την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων και του περιβάλλοντος της περιοχής αλλά και με απαιτήσεις ολοκλήρωσης των έργων σε ολόκληρο το τεμάχιο.
Σήμερα όλα δρομολογούνται ώστε να ολοκληρωθεί και επισήμως η διαδικασία από όλες τις δημόσιες αρχές πάντα ‘υπό όρους’ ώστε το επιχειρηματικό δαιμόνιο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου να γίνει πραγματικότητα.
Πόσο λυπηρό και άδικο, για άλλη μια φορά να έρχεται σε δεύτερη μοίρα η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού της Αφροδίτης και να προέχει η ανέγερση ενός ξενοδοχείου που για να πάρει τελική έγκριση ανοίχτηκαν παράθυρα και πόρτες.
Ήρθε λοιπόν η ώρα, να ενωθούμε ως πολίτες, ως έθνος σε έναν Πολιτικό Φορέα που θα φροντίζει για τα δίκαια και τα δικά μας. Σε μία πολιτεία όπου οι νόμοι πρέπει να είναι ίσοι για όλους και η Πολιτιστική μας Κληρονομιά να κατέχει την θέση που της αρμόζει. Σε μία πολιτεία όπου οι ιεροί μας χώροι θα είναι σε κοινή θέα, σε αρμονία με το φυσικό μας περιβάλλον γιατί μέσω της παρουσίας αυτών πάντα θα θυμόμαστε από πού προερχόμαστε, ποιοι είμαστε και τι δυνατότητες έχουμε ως έθνος.
Επιμέλεια Σύνταξη: Ειρήνη Κοκολογιάννη
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΩΣ Η ΚΥΠΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΚΥΠΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ
ΟΡΑΜΑΤΙΣΟΥ ΚΙ ΕΣΥ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ
ΜΑΘΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ - ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ
Πηγές
https://eia.moa.gov.cy/public/eiaview.html?no=2822