Nέα πρόκληση είχαμε από διάφορες οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία στη Θράκη μας και μάλιστα με υπογραφή ευρωπαϊκή, αλλά και του ΟΗΕ!
https://esylemesou1.blogspot.com/
Τι αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ:
”Η ”τουρκική” αντιπροσωπεία της Δυτικής Θράκης, αποτελούμενη από εκπροσώπους της ABTTF και της BTAYTD, μετέφερε τα νομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει η ”τουρκική” κοινωνία της Δυτικής Θράκης.
Εκπροσωπώντας την ”τουρκική” κοινότητα της Δυτικής Θράκης, η ”Τουρκική” Ομοσπονδία Ευρωπαϊκής Δυτικής Θράκης (ABTTF) και η Ένωση Ανώτατης Εκπαίδευσης της Μειονότητας Δυτικής Θράκης (BTAYTD), συμμετείχε σε διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τις 2-3 Μαΐου 2022. Συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Φόρουμ για τις Μειονότητες, με τίτλο «Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μειονοτήτων 1992-2022».
Ο Ειδικός Εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για θέματα μειονοτήτων, Fernand de Varennes, παρευρέθηκε στο φόρουμ που διοργάνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο της Αυστριακής Δημοκρατίας και το Ινστιτούτο Tom Lantos με έδρα τη Βουδαπέστη, στο οποίο συμμετέχει η Ομοσπονδιακή Ένωση Ευρωπαϊκών Εθνών (FUEN). των οργανώσεων εταίρων και τον Deniz Servantie από την Αντιπροσωπεία της ABTTF στις Βρυξέλλες και τον Kerem Abdurahimoğlu, μέλος του BTAYTD.
Συμμετέχοντας ως πάνελ στη δεύτερη συνεδρία με τίτλο «Εφαρμογή: Ιδρύματα, Μηχανισμοί, Πολιτικές και Προγράμματα», του Πανεπιστημίου Trakya με έδρα την Αδριανούπολη, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικών Ερευνών, Δρ. Ali Hüseyinoğlu τόνισε τη σημασία ενός σταθερού κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργική προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων και οι διακρίσεις κατά των εθνικών μειονοτήτων στην Ευρώπη.
Επισημαίνοντας την τρέχουσα κατάσταση των δικαιωμάτων της τουρκικής κοινωνίας της Δυτικής Θράκης, ο Χουσεϊνόγλου σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ για ενώσεις που σχετίζονται με την ”τουρκική” κοινωνία της Δυτικής Θράκης και ότι η ”εθνοτουρκική” ταυτότητα δεν αναγνωρίζεται ακόμη στην Ελλάδα.
Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, η ABTTF δήλωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει θετικά όσον αφορά τις διακρίσεις στις οποίες είναι εκτεθειμένη εδώ και χρόνια η ”τουρκική” κοινωνία της Δυτικής Θράκης και υπενθύμισε ότι τα συμβαλλόμενα κράτη είναι υποχρεωμένα να εφαρμόσουν πλήρως τη Διακήρυξη για την 30ή επέτειο της Διακήρυξης του ΟΗΕ για Δικαιώματα μειοψηφίας. Επιπλέον, η ABTTF τόνισε ότι οι πολιτικές για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων πρέπει να περιλαμβάνονται σε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές και τη σημασία της εφαρμογής σε αυτό το πλαίσιο.
Μιλώντας στην ίδια συνεδρίαση, η BTAYTD δήλωσε ότι η τρέχουσα νομική διαδικασία σχετικά με την ”Τουρκική” Ένωση Ξάνθης (ITB) αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό παράδειγμα για τη μέτρηση της τήρησης της Ελλάδας στις παγκόσμιες αξίες σχετικά με τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπενθύμισε ότι η απόφαση για την επιστροφή του επίσημου καθεστώτος του σωματείου δεν εφαρμόζεται ακόμη από την Ελλάδα και παρά την απόφαση του ΕΔΔΑ, το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε και πάλι την έφεση της ένωσης τον Ιούνιο του 2021. Η BTAYTD ζήτησε νέες πρωτοβουλίες για υποστήριξη των διεθνών οργανισμών προστασίας των μειονοτήτων στην Ελλάδα.
Λαμβάνοντας ξανά τον λόγο στην τέταρτη σύνοδο με τίτλο «Προχωρώντας: Μεταρρύθμιση στην Προστασία και Εφαρμογή του Πλαισίου για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων» τη δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης, η ABTTF υπενθύμισε ότι όταν η ”τουρκική” κοινωνία της Δυτικής Θράκης ρώτησε την Επιτροπή της ΕΕ μέσω ευρωβουλευτών σχετικά με τις εθνικές μειονότητες, η Επιτροπή δεν ήταν εξουσιοδοτημένη σε αυτόν τον τομέα.
Η ABTTF τόνισε ότι η προστασία του πολιτισμού και της γλώσσας των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων θα πρέπει να περιλαμβάνεται ως εντολή και υποχρέωση στις Συνθήκες της ΕΕ. Η ABTTF συνέστησε να αναληφθούν πρωτοβουλίες που ενσωματώνουν ανεκτικότητα, διάλογο, σεβασμό και αμοιβαία κατανόηση μέσω των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Διαδικτύου, καθώς και την προώθηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης κατά των προκαταλήψεων στην πλειονότητα του πληθυσμού.”