ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΠΠΟΤΕΣ..




 



Η εξέγερση των κατοίκων το 1192, κυρίως στη Λευκωσία, των τελών που επέβαλαν οι Ναΐτες για να εξοφλήσουν το χρέος τους προς το Ριχάρδο για την αγορά της νήσου. Η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα, αλλά το Τάγμα των Ναϊτών κρίνοντας ότι η κατοχή της Κύπρου θα δημιουργούσε υπερβολικά βάρη, ζήτησε από το βασιλιά της Αγγλίας την ακύρωση της πώλησης.


Όταν οι Ναΐτες ιππότες αγόρασαν την Κύπρο από τον Ριχάρδο, εγκαταστάθηκαν στην πρωτεύουσα Λευκωσία, πιθανότατα χρησιμοποιώντας το κάστρο των Βυζαντινών που ίσως το ενίσχυσαν. Οι Ναΐτες, που ήσαν ολιγάριθμοι (αναφέρονται οι αριθμοί: 14 αδελφοί με δύναμη μισθοφόρων από 29 ιππείς και 74 πεζούς) απεδείχθησαν ιδιαίτερα σκληροί προς τους Κυπρίους, κυρίως βέβαια προς τους κατοίκους της Λευκωσίας με τους οποίους βρίσκονταν σε άμεση καθημερινή επαφή. Η σκληρότητα αυτή οδήγησε πολύ σύντομα σε εξέγερση των Κυπρίων, βασικά των κατοίκων της Λευκωσίας που ενισχύθηκαν πιθανώς και από άλλους από τις γύρω περιοχές, το Πάσχα του 1192 (5 Απριλίου). Οι Ναΐτες κλείστηκαν στο κάστρο της πόλης, κι εκεί πολιορκήθηκαν από τους Λευκωσιάτες. Οι Ναΐτες, με αρχηγό τον Arnaut de Bouchart, ύστερα από ολονύκτια προσευχή, αιφνιδίασαν το πλήθος με έξοδό τους από το κάστρο και το έτρεψαν σε άτακτη φυγή. Αναφέρεται επίσης ότι οι Κύπριοι, που είχαν υποτιμήσει τις λιγοστές δυνάμεις των Ναϊτών, είχαν γλεντήσει πολύ εκείνη την ημέρα του Πάσχα και πολλοί είχαν μεθύσει. Έτσι οι σιδερόφρακτοι Ναΐτες επέπεσαν στο πλήθος κι ακολούθησε τρομερή σφαγή των Λευκωσιατών, των οποίων το αίμα έρρεε στον Πεδιαίο ποταμό, όπως γράφει ο Φλώριος Βουστρώνιος. Ο δε Λεόντιος Μαχαιράς συμπληρώνει πως ὃνταν ἐξημέρωσεν ἡ Δευτέρα [=επομένη του Πάσχα], καί ἐξέβησαν οἱ φρέριδες [=αδελφοί, οι Ναΐτες] τοῦ  ὄχλου, ἔρχεψεν ἡ λύπη καί τό κλάμαν, τόσον εἰς τάς γυναίκας ὡς γοιόν εἰς τούς ἀνθρώπους ἀποῦ ἐσκοτώθησαν˙ οἱ φρέριδες ἐλυπήθησαν πολλά πῶς εἰς ἴντα μόδον νά γλυτώσουν ἀπέ τούτην (την) ταραχήν...



ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΜΑΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΟΡΥΒΕΙ ΔΙΟΤΙ ΤΟΥΣ ΔΙΔΟΝΤΑΙ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΑΣΥΛΙΕΣ..ΣΤΟΥΣ ΣΦΑΧΤΕΣ...ΚΑΙ ΔΕ ΘΥΜΩΝΕΙΣ</<//΄΄<΄΄ά////<//???


ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΙ

ΠΗΓΗ


ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ FB

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.e-synews.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ:
https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ "ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ"

http://politikosforeas.e-sy.gr

ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ε.ΣΥ.

http://www.e-sy.gr

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

http://trapeza-anatolis.oramaellas.gr

600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

http://600dis.oramaellas.gr

50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

http://cyprus.oramaellas.gr

ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

http://dimoi.oramaellas.gr

ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ Τ.Χ.Σ.

http://txs.ora