Τί ετοιμάζουν με τις προτάσεις που έβαλαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι υποψήφιοι πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας?
Για ποιόν λόγο προσπαθούν δήθεν να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Τουρκία...?
Φάνηκε για ακόμη μια φορά ότι απώτερος στόχος τους είναι να πείσουν τους Τούρκους να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέσω της ΕΕ, του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Αυτή η τακτική που αφορά διαπραγμάτευση με τον εισβολέα-κατακτή την ακολούθησαν όλοι ο πρόεδροι της ΚΔ από τον πόλεμο του 1974 και εντεύθεν.
Όλοι γνωρίζουν ότι το Σύνταγμα της Κύπρου είναι δοτό και εκπονήθηκε από μια μικτή συνταγματική επιτροπή. Δεν έχει προκύψει ούτε από Εθνοσυνέλευση αλλά ούτε και λήφθηκε υπόψιν η κρίση των Κυπρίων Ελλήνων. Δεν δόθηκε καν στους Κύπριους προς ψήφιση. Απλά εδραιώθηκε δια της εφαρμογής του.
Ιστορικά να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο Σύνταγμα προέκυψε από τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου κατά τις οποίες απουσίαζε παντελώς η Κυπριακή πλευρά. Οι συγκεκριμένες Συμφωνίες προέκυψαν από την πλευρά της Βρετανίας θέλοντας να αποτρέψει την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Το ζήτημα τέθηκε το 1931 και αργότερα το 1955 με την επίσημη υποστήριξη της Ελλάδας, η οποία έθεσε αίτημα στον ΟΗΕ το 1954, στη βάση της επιθυμίας της πλειοψηφίας του νησιού να ασκήσει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και να απαλλαγεί από την βρετανική κυριαρχία. Τον Δεκέμβρη του 1957 έγινε δεκτή η πρόταση περί αυτοδιάθεσης της Κύπρου από τον ΟΗΕ. Όμως αποφασισμένη να διατηρήσει την κυριαρχία της στο νησί η Βρετανία ανήγαγε το ζήτημα της αυτοδιάθεσης του νησιού σε ελληνοτουρκικό ζήτημα βάζοντας στο παιχνίδι τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία προκειμένου η Βρετανία να αποτελεί χώρα – προστάτιδα της Κύπρου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταδείκνυε πως το εν λόγω ζήτημα αφενός δεν ήταν απλό και αφετέρου θα διατηρούσε την διαμονή της στο νησί εφαρμόζοντας την αρχή του διαίρει και βασίλευε. Παρόμοια τακτική είχε ακολουθήσει η Βρετανία στην Ιρλανδία και στην Ινδία.
Απώτερος σκοπός της Βρετανίας ήταν στο τέλος της διάσκεψης να βρεθούν αντιμέτωπες Ελλάδα και Τουρκία προκειμένου να αποτελέσει αυτή τον διαιτητή στην μεταξύ τους σχέση αλλά και να επεκτείνει την παραμονή της στο νησί.
Όταν αποδείχθηκε στην πράξη η στημένη παγίδα εναντίον των Κυπρίων Ελλήνων με ένα τέτοιο Σύνταγμα βασισμένο σε αυτές τις Συμφωνίες που οδήγησε στις διακοινοτικές ταραχές τον Δεκέμβριο του 1963 και αργότερα το 1974 στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και στον ακρωτηριασμό του νησιού με τα γνωστά τραγικά συμβάντα του πολέμου και τον ξεριζωμό των Κυπρίων Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες, η τότε Κυβέρνηση της Κύπρου και καμία Κυβέρνηση μέχρι σήμερα, κανένας πρόεδρος και κανένας υπουργός εξωτερικών δεν έθεσε θέμα να τεθεί ζήτημα στον ΟΗΕ να αποκατασταθεί το δίκαιο των Ελλήνων Κυπρίων και τα Κυριαρχικά τους Δικαιώματα σε ολόκληρη τη νήσο.
Οι Έλληνες Κύπριοι είναι οι μόνοι κυρίαρχοι αυτόχθονες ιθαγενείς του νησιού από αρχαιοτάτων χρόνων με αποδείξεις και στοιχεία που βρίθουν από ιστορικής πλευράς και αρχαιολογικών ευρυμάτων που ανάγονται στο μακρινό παρελθόν όπου δεν υπήρχαν καν οι λέξεις Τούρκος και Τουρκία. Να σημειωθεί εδώ ότι και οι πραγματικοί Τουρκοκύπριοι είναι Έλληνες στην καταγωγή που εξισλαμίσθηκαν κατά τη διάρκεια της Οθωμανοκρατίας στον νησί και ότι επί Αγγλοκρατίας ζήτησαν να επανέλθουν αλλά πολλοί εξ αυτών δεν το κατάφεραν λόγω της πολιτικής των βρετανικών αποικιοκρατικών αρχών από τη μια και της διαμάχης στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο από την άλλη που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διακοπή της επενένταξης τους. Η Κύπρος ήταν, είναι και πάντα θα είναι γη Ελλήνων και δεν μπορεί κανένας να θέτει τους Κύπριους Έλληνες ως συνιδιοκτήτες με άλλους, στην γη των προγόνων τους.
Καμία Κυβέρνηση της "Κυπριακής Δημοκρατίας" και Κράτος Δικαίου όπως το αποκαλούν οι υψηλόμισθοι Πολιτικοί, δεν έπραξε το αυτονόητο. Η θέση που προβάλλουν μέχρι σημερα για τους Κύπριους Έλληνες είναι να ζητιανεύουν τα δικά τους. Το Έθνος έχει Κυριαρχικά Κληρονομικά Δίκαια. Τους αποκαλούν κοινότητα κάνοντας διαχωρισμό σε "Ελληνοκυπριακή" και "Τουρκοκυπριακή".
Ποιά είναι τα δικαιώματα του έθνους και τι σχέση έχει με τα δικαιώματα της κοινότητας;
Αν θέλεις να μάθεις πως θα έρθει η ολική απελευθέρωση της Κύπρου πάτησε εδώ
Επιμέλεια – Σύνταξη: Γεωργία Πατσαλίδου
Αν θέλεις να μάθεις για τις προτάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας πάτησε εδώ
πηγές
Το δεύτερο διακαναλικό debate για τις Προεδρικές ΕκλογέςΟι Συμφωνιες Ζυριχης-Λονδινου (1959-60): μια γεωπολιτικη και ιστορικη προσέγγιση
Ιστορική ανασκόπηση για το Σύνταγμα της Κύπρου